Ryanair: "Goedkope vliegtickets verleden tijd"

RyanAirVolgens Ryanair, de grootste goedkope luchtvaartmaatschappij, behoren vliegtickets voor dumpprijzen binnenkort tot het verleden. Nu is het veelal mogelijk voor enkele euros een ticket te boeken om bijvoorbeeld naar Londen te vliegen, maar volgens het Ierse Ryanair gaat de Europese Commissie daar een einde aan maken.

De maatschappij liet dit weten vooruitlopend op een besluit van de Europese Commissie aanstaande dinsdag. Nu is het nog zo dat de prijsstunters van lokale overheden veelal hoge kortingen op landingsrechten krijgen om zo het vliegverkeer (en toerisme) in de regio te stimuleren, maar de Europese Commissie ziet dit als oneerlijke concurrentie door ongeoorloofde overheidssteun.

Hoewel de Commissie enkel uitspraak doet over een lopend contract tussen de Belgische luchthaven Charleroi (ten zuiden van Brussel) en Ryanair, verwacht deze laatste dat de uitspraak grote consequenties zal hebben voor andere prijsvechters, zoals easyJet en Aer Lingus die soortgelijke afspraken met andere luchthavens in Europa hebben.

Ryanair is van plan om bij een verbod op de overheidssteun andere luchtvaartmaatschappijen te dwingen de kortingen terug te geven aan de luchthavens, omdat anders sprake zou zijn van ongelijkheid op de markt. De Ierse maatschappij is van mening dat de Europese Commissie zich teveel bemoeit met de vrije markt.