Wetenschappers creŽren element 115

Een team van Russische en Amerikaanse wetenschappers hebben vandaag gemeld dat ze twee nieuwe chemische elementen hebben gecreŽerd. Ze worden superzwaren genoemd vanwege hun enorme atomaire massa. De ontdekkingen vullen een gat in het uiterste einde van het periodiek systeem der elementen, en duiden op een vreemde zee van nog meer onontdekte elementen daarachter.

Het team bestaat uit wetenschappers van de Lawrence Livermore National Laboratory in CaliforniŽ, en de Joint Institute for Nuclear Research in Dubna, Rusland hebben het rapport gepubliceerd in Physical Review C, een vooraanstaand chemisch magazine. Het rapport is door onafhankelijke wetenschappers bekeken buiten de onderzoeksgroep voordat het gepubliceerd werd.


Het periodiek systeem der elementen toont element 113 en 115 onbekend

Dr. Walt Loveland, nucleair chemie-expert van de Oregon State University zegt: "Er zijn twee nieuwe elementen gemaakt. Het is ongelofelijk, het lijkt mogelijkheden te openen nog meer elementen te synthetiseren voorbij de bestaande hoogste elementen".

De experimenten vonden plaats in een cyclotron, een circulaire deeltjesversneller in Dubna. Bij de experimenten kregen de geleerden het voor elkaar element 115 (Uup) te creŽren. Dit element verviel in element 113 (Uut). Dit element heeft men ook nog nooit eerder gezien. Element 113 bleef 1,2 seconden bestaan voor het uiteenviel in bekende elementen. Een uitgebreidere uitleg staat hier.

Dr. Loveland zegt dat de elementen nog onafhankelijke bevestiging vereisen voor ze uiteindelijk in de tabel opgenomen worden. Twee jaar geleden zeiden wetenschappers van het Lawrence Berkeley National Laboratory namelijk dat ze element 118 ontdekt hadden, maar dit bleek zelfgefabriceerd bewijs geweest te zijn.