Bende internetoplichters opgerold

De politie heeft afgelopen donderdag 52 mensen gearresteerd op verdenking van internetoplichting. Ze worden er van verdacht mensen te hebben opgelicht met de zogenaamde Nigeriaanse methode. Daarbij krijgen willekeurige mensen een e-mail waarin wordt gevraagd of zij willen helpen om een grote som geld over te sluizen, in ruil voor een flink percentage. Er wordt dan wel verwacht dat ze eerst een bepaald bedrag overmaken om de boel in gang te zetten.

De politie zette ongeveer 80 agenten op de zaak en viel 23 appartementen binnen. Daarbij werden computers, valse paspoorten en 50.000 euro in contanten in beslag genomen. Eén verdachte raakte gewond tijden een poging te ontsnappen. De verdachten zijn voornamelijk Nigerianen. Volgens woordvoerder Robert Meulenbroek van de Amsterdamse politie heeft de bende miljoenen verdiend met hun praktijken. Er zijn slachtoffers bekend uit de Verenigde Staten, Japan, Engeland, Rusland, Zweden en Zwitserland.

De verdachten werkten gewoon thuis en verzonden meer dan een miljoen e-mails. Daarbij verstoorden ze regelmatig de servers van hun internet provider; UPC. Uiteindelijk heeft de politie de daders met de hulp van UPC kunnen traceren.

In mei vorig jaar werden al zes mensen veroordeeld voor een vergelijkbare oplichtingszaak. Eén van de slachtoffers van die bende was een Zwitserse professor die 482.000 dollar verloor.