''Noord-Korea experimenteert op gevangenen''

Uit de BBC-reportage Access to Evil (Toegang tot kwaad), die vanavond in Groot-Brittannië wordt uitgezonden, blijkt dat in Noord-Korea gevangenen worden gedood bij proeven met chemische wapens. Ze komen om het leven in "experimentele gaskamers." Eén van de bronnen is een naar Zuid-Korea overgelopen voormalige Noord-Koreaanse militaire attaché in Peking. Hij was voormalig lid van het bestuur van Gevangenenkamp 22 en beschrijft de gruwelen in het kamp.

Zo wordt in de documentaire verteld dat in Gevangenkamp 22 honderdduizenden mensen vastzitten; vooral politieke gevangenen en hun familie. Zij zijn zonder vorm van proces of zelfs aanklacht in het kamp beland. De gevangenen houden elkaar nauwlettend in de gaten, want als iemand probeert te ontsnappen, worden behalve zijn familie ook vier buurfamilies geëxecuteerd.

De getuige: ''Marteling is aan de orde van de dag. Gevangenen zijn als varkens of honden. Je kon ze doden zonder je druk te maken of ze leefden of stierven.'' Ook kinderen stierven volgens hem in de martel- of gaskamers.

-
De reportage wordt vanavond om 22:00 (Nederlandse tijd) uitgezonden op BBC 2.