Nog geen extra maatregelen vogelgriep Nederland

Het ministerie van Volksgezondheid neemt voorlopig nog geen extra maatregelen tegen de verspreiding van vogelgriep vanuit Azië. Hiermee wacht Nederland totdat de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) mogelijk nieuwe richtlijnen uitgeeft. Dit maakte woordvoerder Bas Cuijk vandaag bekend namens het ministerie.

Vandaag meldden we al dat twee zussen in Vietnam mogelijk door hun broer zijn besmet. Dit zou het eerste geval van mens-op-mens besmetting zijn. Dit is echter verre van zeker, waardoor het WHO eerst de laboratoriumuitslagen wil afwachten voor het met nieuwe richtlijnen komt. De uitslagen worden later deze week verwacht.

Maatregelen tegen vogelpest


Volksgezondheid heeft in samenwerking met het ministerie van Landbouw al een stel preventieve maatregelen genomen. Zodoende liggen er op Schiphol al speciale hygiënematjes om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Komende week wordt er ook begonnen met het vertonen van risicospotjes op vluchten van en naar risicolanden. Hierin legt viroloog Ab Osterhaus de reizigers uit wat de gevaren zijn en wat zij moeten doen om besmetting te vermijden.

Vorig jaar schafte Nederland al 28 duizend direct inzetbare virusremmers aan. Ook zijn er afspraken gemaakt met buurlanden Duitsland, België en Luxemburg. Deze houden in dat wanneer een van de landen maatregelen neemt, de overige landen daarover worden ingelicht. "Nederland is op het gebied van preventie een van de eerste landen in Europa dat zo is voorbereid", aldus Cuijk.

De Nederlandse overheid houdt ook contact met VN-commissaris Byme om het beleid internationaal af te stemmen wanneer de wereldgezondheidsorganisatie met nieuwe richtlijnen komt.