Kamer en regering botsen over China

Er lijkt een stevige confrontatie op til tussen het kabinet en de Tweede Kamer over het regeringsvoornemen om de opheffing van het Europese wapenembargo tegen China te steunen. Een meerderheid in de Kamer, inclusief VVD en D66, zijn het oneens met premier Jan Peter Balkenende dat de tijd rijp is om China tegemoet te komen. De mensenrechten worden volgens de Kamer in China nog lang niet voldoende gewaarborgd.

Balkenende verdedigt het kabinetsstandpunt met de motivatie dat Nederland alleen staat in de Europese Unie als het vasthoudt aan het embargo. De stop op levering van wapens geldt sinds het bloedbad in 1989, toen het leger een studentenopstand neersloeg op het Plein van de Hemelse Vrede.

Veto
In de EU pleit vooral Frankrijk voor opheffing van het embargo, en krijgt daarbij veel steun van andere Europese landen. De Tweede Kamer vindt dat Nederland desnoods gebruik moet maken van zijn vetorecht in de EU om het embargo in stand te houden.

De minister-president vreest echter dat dit de relaties van Nederland binnen Europa en die met China ernstig zal schaden. Ook met het oog op het EU-voorzitterschap van Nederland, dat ons land vanaf juni zal bekleden, wil Balkenende de lidstaten niet onnodig tegen zich in het harnas jagen. Bovendien moet voor een Nederlands veto een zeer hoge economische prijs worden betaald. China zal dan zeker de handelsrelatie met Nederland herzien, zo meent de premier.