Tonen videobeelden zelfmoordaanslag krijgt steun

nlg attendeerde ons via de newssubmit op het volgende:

De beslissing van de Israëlische overheid om videobeelden van de recente aanslag in Jeruzalem te publiceren, wordt door een broer van één van de slachtoffers 'juist' genoemd. Op de website van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de regering een video met gruwelijke opnames van vlak na de explosie geplaatst. Bij de zelfmoordaanslag van afgelopen donderdag kwamen tenminste elf mensen om het leven.

Het is voor het eerst dat de Israëlische overheid zulke beelden vrijgeeft. De video, die te gruwelijk wordt beschouwd voor vertoning op televisie, toont bloederige lichaamsdelen in de opgeblazen bus en op straat, inclusief afgescheurde handen, benen en repen vlees.

Elf doden en tientallen gewonden
Een van de tientallen gewonden van de zelfmoordaanslag

Hoewel velen in de joodse gemeenschap de mening delen dat het noodzakelijk is de beelden aan de wereld te tonen, zijn er ook zorgelijke gevoelens. Het gevoel dat Israël de propagandaoorlog aan het verliezen is lijkt met deze publicatie te worden bevestigd. Reporters mogen tegenwoordig bijna direct na een bomaanslag filmen en krijgen toegang tot de slachtoffers in de ziekenhuizen. De Palestijnen vertonen op hun beurt regelmatig televisiebeelden van de gevolgen van Israëlische aanvallen.

De boodschap die de Israëlische overheid meegeeft met deze beelden is dat de veiligheidsmuur deze aanval had kunnen voorkomen. "Het anti-terrorisme hek had deze slachting kunnen voorkomen", schrijft het ministerie bij de video op haar website. Er is momenteel veel controverse over de beslissing van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, om de zaak van de Israëlische veiligheidsmuur in behandeling te nemen. De Israëlische regering heeft te kennen gegeven jurisdictie van het gerechtshof op dit punt niet te onderschrijven. Ook Engeland en Amerika maken grote bezwaren tegen de beslissing van het hof om de legaliteit van de muur te onderzoeken.

De video is te vinden op de website van het Israeli Ministry of Foreign Affairs.