Britten versoepelen drugswet

In Groot-Brittannië zijn de drugswetten drastisch gewijzigd. De grootste wijziging betreft Cannabis dat van klasse B naar klasse C is gegaan. Daarmee valt cannabis in dezelfde categorie als anabole steroïden. In de meeste gevallen zal dat inhouden dat bezit van cannabis niet tot een arrestatie zal leiden. De overheid benadrukt wel dat cannabis nog steeds illegaal is. De maatregel is getroffen zodat de politie de harddrugsproblematiek beter kan aanpakken.

Een politieverbond heeft richtlijnen opgesteld waarin staat vermeld dat alleen tot arrestatie wordt over gegaan in aanstootgevende omstandigheden, bijvoorbeeld wanneer er cannabis wordt gebruikt in de omgeving van scholen. De maximale gevangenisstraf voor bezit van cannabis is verlaagd naar twee jaar.

De British Medical Association (BMA) heeft aangegeven extreem bezorgd te zijn, omdat gebruikers nu kunnen gaan denken dat het veilig is. Volgens vice-voorzitter Dr. Peter Maguire van de BMA verhoogt het chronisch roken van cannabis de kans op hartaandoeningen, longkanker, bronchitis en longemfyseem. De Britse overheid is een mediacampagne gestart om de mensen in te lichten over de wijzigingen in de drugswetten.