CDA wil af van dubbele nationaliteit

Mirjam SterkHet CDA wil de mogelijkheid om de dubbele nationaliteit te behouden, zodra iemand het Nederlanderschap verkrijgt, totaal afschaffen. Volgens de christen democraten belemmert het aanhouden van twee paspoorten de integratie van allochtonen. CDA-Kamerlid Mirjam Sterk: ''Je bent dan niet echt helemaal Nederlander, omdat je ook over een andere nationaliteit beschikt. Bovendien wordt er te vaak misbruik gemaakt van de dubbele nationaliteit.''

Het CDA pleitte al eerder voor het afschaffen van de dubbele nationaliteit voor de derde generatie allochtonen, maar wil nu nog een stap verder gaan. Voor het eerste plan is al een meerderheid in de Tweede Kamer; VVD en de LPF hebben hun steun al toegezegd.

Volgens Sterk bedraagt het aantal nieuwe Nederlanders dat ook nog in het bezit is van het oude paspoort 65%. Een aantal jaren geleden ingevoerde nieuwe wet op het Nederlanderschap, was juist bedoeld dat aantal te verminderen. Maar volgens het CDA is dat dus duidelijk niet gelukt. Reden daarvan is dat er veel te veel uitzonderingen zijn waarom iemand toch zijn tweede nationaliteit mag behouden; het CDA wil van die uitzonderingen af.