Experiment van studenten naar ISS

Twee eerstejaars studenten krijgen de gelegenheid om een eigen onderzoek uit te laten voeren in het internationale ruimtestation ISS. De Nederlandse astronaut André Kuipers zal het experiment in april uitvoeren tijdens zijn bezoek aan het station.

De twee studenten, Sebastiaan de Vet die luchtvaart- en ruimtevaarttechniek studeert aan de TU Delft en Renske Rutgers, student economie aan de Universiteit Utrecht, zullen toekijken hoe hun experiment gelanceerd wordt op 19 april vanaf de Russische ruimtevaartbasis Bajkonoer in Kazachstan.

Het experiment is de winnaar van een wedstrijd die uitgeschreven was door het ministerie van Onderwijs. Er zal onderzoek gedaan worden naar de gevolgen van gewichteloosheid op een bacteriële brandstofcel. Bacteriën zetten onder bepaalde omstandigheden glucose om in elektricteit. Hierdoor ontstaat een soort bacteriële batterij, welke in de toekomst mogelijk gewone batterijen kunnen vervangen. Met het experiment willen de studenten onderzoeken of de bacteriën in brandstofcellen door de gewichtsloosheid productiever worden.