In Bijlmer stond prijs op hoofd v.d. Graaf

De reden dat Volkert van der Graaf deze week werd overgeplaatst naar een speciale afdeling van de strafgevangenis in Scheveningen, blijken bedreigingen aan het adres van de moordenaar van Pim Fortuyn door medegevangenen te zijn geweest. Gevangenen in de Bijlmerbajes hadden een prijs op zijn hoofd gezet. De Telegraaf meldt dat Van der Graaf volgens cipiers in de Amsterdamse Bijlmerbajes enkele malen met de dood is bedreigd.

Vanaf het moment dat hij vastzat in het huis van bewaring Demersluis, onderdeel van de Bijlmerbajes, hebben bewakers een aantal keren moeten voorkomen dat hij door andere gedetineerden zou worden gemolesteerd. ''Echt, u moet maar van mij aannemen: deze meneer had geen leven. Daar zorgden niet alleen de medegedetineerden voor, maar wij ook'', aldus een anonieme medewerker van de penitentiaire-inrichting.

In Scheveningen zit Van der Graaf op de zogenoemde Beveiligde Individuele Begeleidingsafdeling (BIBA). Daar zitten gevangenen die vanwege hun daad in normale gevangenissen gevaar lopen, zoals kinderverkrachters en moordenaars van kinderen.