Van der Graaf klaagt over Twee Vandaag

De moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der Graaf, heeft een klacht ingediend tegen het actualiteitenprogramma Twee Vandaag. Bij de Raad voor de Journalistiek klaagt Van Der Graaf over de suggestie in een uitzending van juli vorig jaar dat hij ook verdachte is van de onopgeloste moord op de Nunspeetse milieuambtenaar Chris van der Werken in 1996.

Van der Graaf werd in 1996 gehoord als getuige in de moordzaak. Hij kende de milieuambtenaar van de procedures die hij voerde tegen milieuvergunningen voor boeren. Na de moord op Fortuyn werd er een nieuw onderzoeksteam gevormd dat bestond uit zes rechercheurs. De resultaten van dat onderzoek gaven geen aanleiding om Van der Graaf als verdachte te zien.

Volgens de advocaat van Van Der Graaf stond de uitzending van Twee Vandaag in het teken van het proberen te bewijzen dat Volkert het gedaan had. Hij beticht de makers van onzorgvuldige journalistiek, omdat er geen wederhoor is gepleegd. Ook hebben de programmamakers noch de advocaat noch de verdachte benaderd. Politie en justitie zouden bovendien verkeerd zijn weergegeven en er zouden beweringen zijn verzonnen.

-
De videolinks naar de desbetreffende uitzendingen: 16 juli; 18 juli.