[update] Vrijgelaten gevangenen Guantanamo

Ongeveer twintig gevangenen zullen worden vrijgelaten door de Verenigde Staten uit de militaire basis Guantanamo Bay. Hierbij gaat het om gedetineerden die niet worden beschouwd als een grote bedreiging voor de veiligheid, zo meldde een Amerikaanse speciale gezant voor oorlogsmisdaden in Zweden.

Amerikaans Gezant

Pierre-Richard Prosper, die in Zweden een conferentie over de preventie van volkerenmoord bijwoont, kan echter nog geen uitspraken doen over de nationaliteit van de gevangen en ook niet over de datum van vrijlating. "We hebben met die landen afgesproken dat we wachten tot zij de aankondiging doen", aldus Prosper.

In Guantanamo Bay zitten ongeveer 660 vermeende strijders van de Taliban en al-Qaeda vast. Zij zijn allen gevangen genomen bij de oorlog in Afghanistan. Het vast houden van deze strijders zonder proces leidt wereldwijd echter tot protest van regeringen en mensenrechtenorganisaties.

Update 29 januari, 19:26 uur
De Verenigde Staten hebben vandaag drie Afghaanse tieners vrijgelaten uit Guantanamo Bay. Zij werden vorig jaar opgepakt op verdenking van banden met de Taliban en/of al-Qaeda.

Het originele bericht werd op 28 januari om 21:13 uur geplaatst.