Mannen helpen meer mee in huis

BerliBerli had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 'moderne' man schuwt het huishoudelijke werk niet meer. Ze willen het dan wel op hun eigen manier doen en meer ruimte van de vrouwen krijgen.

Man aan de strijk
Mannen doen het graag op hun eigen manier.

Dit is gebleken uit een onderzoek van minister De Geus van Sociale Zaken. In het onderzoek werd gekeken naar het succes van de emancipatiecampagne 'Mannen in de hoofdrol'. Aan het onderzoek werkten 495 mensen mee. Van hen heeft 32 procent aangegeven meer te praten over de taakverdeling in huis. Zeventig procent van die 32 procent maakt zelfs afspraken met elkaar over de klusjes in en rondom het huis.

Voor de aanvang van de campagne sprak 28 procent van de lager opgeleiden en 24 procent van de hoger opgeleiden over de taakverdeling in huis. Na het uitzenden van de reclamespotjes in de campagne was dit percentage gestegen naar 44 procent bij de lager opgeleiden en 31 procent bij de hoger opgeleiden. De verklaring voor het grote verschil wordt gezocht in het kijkgedrag van de lager opgeleide bevolking. Zij zouden meer televisie kijken en de spotjes dus vaker gezien hebben.

Van de vrouwen geeft 77 procent echter aan dat mannen nog meer gestimuleerd zouden moeten worden om in huis mee te helpen. Zeventig procent van de mannen is het hiermee eens. In de praktijk komt van een eerlijke taakverdeling nog maar weinig terecht. Dertig procent van de lager opgeleiden vindt dat vrouwen met jonge kinderen niet mogen werken. De campagne van De Geus loopt nog zeker tot november dit jaar door.