Grote katten van AustraliŽ zijn geen hoax

Een onderzoekscommissie van de regering van New South Wales in AustraliŽ is tot de conclusie gekomen dat er zich in het district waarschijnlijk grote katachtige roofdieren ophouden. Hoewel de commissieleden zeggen sceptisch te blijven, en onomstotelijke bewijzen vooralsnog ontbreken, schrijven ze in hun rapport dat het niet langer genegeerd kan worden en op grond van de bewijzen die er zijn, men moet aannemen dat ze eerder wel bestaan dan niet.

De bevindingen van de commissie geven erkenning aan een kleine groep mensen die al jarenlang beweren dat er grote, zwarte, panterachtig wezens, 's winters in de laagliggende gebieden rondom de Blue Mountains vertoeven. Vanwege de voedselschaarste zouden ze dan de bergen verlaten op zoek naar prooi en daarbij ook geregeld koeien en schapen van lokale boeren roven. Meer dan vijftig jaar werden waarnemingen van grote katachtige roofdieren in de Australische wildernis afgedaan als dat mensen 'spoken zagen'.

"De waarnemingen komen van serieuze mensen", zegt ex-huisarts Rex Stubbs, de burgemeester van Hawkesbury. "Onder hen bevinden zich mensen die gestudeerd hebben, mensen die er al heel lang wonen en mensen waar ik een langdurig contact mee heb. Dit zijn niet het soort mensen die dit voor de grap beweren."

Over waar de katten vandaan zouden kunnen komen bestaan vele theorieŽn. Ontsnapte illegaal gehouden katten, afstammelingen van dieren die door de mijnwerkers als huisdier werden gehouden of het nageslacht van poema's die tijdens de tweede wereldoorlog door Amerikaanse soldaten als mascotte werden meegenomen. De laatste verklaring werd in een eerdere studie als de meest waarschijnlijke aangemerkt.

Volgens burgemeester Stubbs is het nu tijd voor de districtsregering om te handelen en de dieren te gaan vangen. "Er bestaat een reŽle kans dat een van deze dieren vroeg of laat in aanraking komt met kinderen. En als de beesten zich dan bedreigd voelen is het meer dan waarschijnlijk dat ze aanvallen."