[update] Officieel weeralarm door KNMI

Jakse, Boboga, Matthey en ZozoVII hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft om even voor elf uur een officieel weeralarm uitgegeven in verband met de verwachte sneeuwval in Nederland.

De volledige tekst van het weeralarm is als volgt:
"Een gebied met sneeuwbuien boven ons land trekt de komende uren naar Duitsland weg. Boven de Noordzee ligt een volgend en nog actiever sneeuwgebied. Deze actieve winterse buien bereiken de eerste helft van de middag het noordwesten en trekken zuidoostwaarts. Rond de avondspits ligt de lijn met actiefste buien naar verwachting van West-Brabant in de richting van Nijmegen. De rest van het land volgt vanavond. Achter het sneeuwgebied trekken vervolgens nieuwe winterse buien van de Noordzee het land binnen. Plaatselijk valt er meer dan 5 cm sneeuw. Met name de weggebruikers kunnen ernstig gevaar ondervinden van de sneeuwval."

Omstreeks 14.00 uur wordt een update verwacht.

Het KNMI geeft vaker een weeralarm uit. Zo werd op 4 januari van dit jaar gewaarschuwd voor gladheid op grote schaal als gevolg van ijzel. Vaak gaan aan een weeralarm ťťn of meer waarschuwingen vooraf.

Het weeralarm is de meeste extreme vorm van waarschuwing door het KNMI. Op de website van het KNMI gaat het zwaailicht aan, op NOS Teletekstpagina 710 zal de tekst van de waarschuwing verschijnen, op radio en tv zal worden gewaarschuwd en via sms worden vele mensen op de hoogte gebracht. Een weeralarm kan het hele jaar door worden uitgegeven, bijvoorbeeld voor zwaar onweer, zware windstoten, sneeuwjacht of ijzel.

Op de website van het KNMI wordt het begrip Weeralarm nader toegelicht.

Update 15.42 uur
Het KNMI heeft om 15.41 uur een nieuw weeralarm opgesteld:

"ZWARE SNEEUW: GROTE OVERLAST
Over de Noordzee trekt een actief sneeuwgebied zuidoostwaarts. Deze actieve sneeuwbuien bereiken rond 1700 uur het noorden van het land. De voorste begrenzing wordt tegen 1900 uur langs de lijn Schiphol - Assen verwacht. Rond 2100 uur ligt deze grens op de lijn Breda - Den Bosch.
"

Update 20.20 uur
Op de website van Weeronline wordt gewaarschuwd voor een mogelijke sneeuwstorm in het noordwestelijk kustgebied (windkracht 9). Het verkeer ondervindt momenteel veel hinder van de sneeuwval, ook op de snelwegen.