Kabelbedrijf Maastricht om TV-zender bedreigd

leviathanfd en DeTulp050 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Logo van Nutsbedrijven MaastrichtNutsbedrijven Maastricht, het bedrijf dat de kabeltelevisie in de Limburgse hoofdstad verzorgt, is door een groepering die zich 'Gruppo Pro TVE' noemt bedreigd met aanslagen op de verdeelkasten van de kabeltelevisie, als de Spaanse zender TVE niet terug op de kabel komt. De groepering heeft dat middels een dreigbrief laten weten. Het kabelbedrijf heeft daarop direct aangifte gedaan bij de politie.

In de dreigbrief heeft de groep een ultimatum gesteld, waarbij vůůr 1 februari de Spaanse zender terug moet zijn op de kabel, op straffe van harde acties. De groep claimt honderd kilo explosieven in bezit te hebben, waarmee de verdeelkasten zouden worden opgeblazen, zodat heel Maastricht zonder televisiesignaal komt te zitten.

In de brief worden tevens bedreigingen geuit tegen de leden van de programmaraad, het orgaan dat de beslissingen neemt over welke zenders in Maastricht te zien zijn. "De namen en adressen van de leden van de kabelraad zijn bekend." zo meldt de groep in z'n brief.

Logo van TVENaar aanleiding van klachten over ondermeer het uitzenden van Stierengevechten op de Spaanse zender TVE, werd deze zender vorig jaar september van de kabel gehaald en vervangen door Veronica/Kindernet. Een handtekeningenactie door de Spaanse gemeenschap in Maastricht leverde tweeduizend handtekeningen op, maar dat mocht niet baten; de zender bleef weg uit het zenderpakket.

De Spaanse consul, H. Dolmans, verontschuldigde zich door te zeggen dat de dreigbrief niet afkomstig kan zijn van de Spaanse gemeenschap: "Dit moet een solo-actie zijn. De Spaanse gemeenschap keurt dit af."

Woordvoerder B. van Erp van Nutsbedrijven Maastricht reageerde als volgt: "We hebben geen idee wie er achter zit, maar met het opblazen van verdeelkasten benadelen ze iedereen zonder dat ze iets bereiken. Wie naar de Spaanse zender wil kijken kan sinds kort een abonnement bij ons nemen op digitale televisie."