Hamas wil 10-jarig bestand met Israël

Als Israël instemt met een Palestijnse staat zal de radicale Palestijnse groepering Hamas een tienjarig bestand met het land ondertekenen. Israël moet zich daarvoor terugtrekken uit gebieden die het land sinds 1967 bezet houdt. Dat heeft een hoge functionaris van de groepering gezegd.

Abdel-Aziz al-Rantissi zei in het interview met persbureau Reuters dat Hamas tot de conclusie was gekomen dat bevrijding van alle gebieden in één keer moeilijk is en dat de groepering daarom instemt met een gefaseerde terugtrekking van de Israëlische troepen.

Abdel-Aziz al-Rantissi"We accepteren een staat in de Westbank, inclusief Jeruzalem en de Gazastrook. We stellen een 10-jarig bestand voor als beloning voor terugtrekking en de stichting van een staat," aldus al-Rantissi, die zich ergens in de Gazastrook schuilhoudt. Volgens hem betekent een dergelijk voorstel niet dat Hamas Israël erkent of dat het conflict tussen dat land en de Palestijnen eindigt.

Uit de woorden van al-Rantissi valt op te maken dat Hamas afstapt van de wil om Israël compleet te vernietigen en dat het meer toegaat naar de ideeën van de Palestijnse Autoriteit van Yasser Arafat. Israël beschouwt gematigde uitspraken van Hamas echter als een rookgordijn voor de voorbereiding van nieuwe militaire acties door de groepering.

Zelfmoordenaars van Hamas hebben in de afgelopen drie jaar voor honderden Israëlische doden gezorgd. De groepering heeft vredesbesprekingen altijd geweigerd en altijd geëist dat er een Palestijnse staat gevormd zou worden op al het land dat, onder Brits mandaat, van de Palestijnen was voor de oprichting van de staat Israël.

Al-Rantissi verwacht niet dat Israël positief op de plannen zal reageren omdat het onlangs een voorstel van de Palestijnse autoriteit, waarin minder land werd gevraagd dan Hamas wil, heeft afgekeurd.