Kamervragen over sponsoring imams

WildersVVD-Kamerlid Geert Wilders gaat Kamervragen stellen naar aanleiding van een interview dat de Telegraaf gisteren publiceerde. Daarin zegt Mishal al-Mutiry, een oud-medewerker van de Saudische ambassade, dat Saudi-ArabiŽ onder meer Nederlandse imams sponsort op voorwaarde dat zij extremistisch gedachtegoed uitdragen. Maandelijks zouden vier imams uit Den Haag, Gouda, Tilburg en Rotterdam 2.000 tot 3.000 dollar krijgen om het wahabisme, een fundamentalistische visie op de islam, te propageren.

Wilders: "Als die verhalen ook maar voor de helft waar zijn, is het al erg genoeg.". De VVD'er heeft al eerder vragen gesteld over de kwestie, maar die zijn slechts summier beantwoord, met het argument dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) er onderzoek naar deed. Nu eist Wilders op zijn minst een brief, en als die niet voldoende opheldering brengt, een debat in de Kamer.

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich vorig jaar uitgesproken voor een verbod van geldstromen aan moskeeŽn die fundamentalistisch gedachtegoed verspreiden. Volgens Wilders heeft het kabinet daar niets mee gedaan.