School in Den Bosch gaat Chinees geven

Meki, S7eph4n en Bromsnor hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een school in Den Bosch gaat volgend jaar Chinese taal en cultuur geven aan haar leerlingen. De school, het Koning Willem I College, is daarmee de eerste school in Nederland. Volgens onderwijsdirecteur Witteman zijn zowel leerlingen als ouders enthousiast over het idee.

De school wil komend jaar starten met twee klassen waar Chinees aan wordt gegeven. De lessen zullen in eerste instantie vooral bedoeld zijn voor talentvolle brugklassers van de havo en het vwo. Bij succes zullen de lessen later ook op het vmbo worden aangeboden.

Volgens Witteman zal de Chinese taal in de toekomst almaar belangrijker worden, omdat China zowel Europa als de Verenigde Staten economisch gezien voorbij zal gaan streven. "Als je naar de geschiedenis kijkt, is het van groot belang dat je de taal van de wereldmachten spreekt", aldus onderwijsdirecteur H. Witteman.

Toen een Utrechtse middelbare school eerder dit jaar Turks in het lespakket wilde opnemen, volgden er afwijzende reacties uit onder meer de Tweede Kamer. Die school besloot er vanaf te zien. "Het plan van die school stuitte op politieke bezwaren, maar dat kan ik me bij ons niet voorstellen. Chinees is een wereldtaal en kennis van de taal en cultuur kan de kans op een baan vergroten", aldus Witteman.

Het is nog even de vraag hoe de leerlingen examen in het vak Chinees moeten gaan doen. Witteman maakt zich overigens geen zorgen. "Als er de komende jaren nog geen Nederlands eindexamen Chinees is, kunnen we bijvoorbeeld uitwijken en het Engelse O-level examen Chinees afnemen."