Tiental terroristen berecht in Iran

In Iran worden ongeveer tien verdachten berecht die vermoedelijk banden hebben met het terroristische netwerk Al-Qaeda. Minister Kamal Kharrazi van Buitenlandse Zaken in Iran, deelde dit vandaag mee in het Zwitserse Davos.

In juli heeft Iran bevestigd dat het verschillende verdachten heeft opgepakt waar van vermoed wordt banden te hebben met het netwerk van Bin Laden. Om veiligheidsredenen wordt niets over de identiteit van deze verdachten bekend gemaakt. Enkele verdachten zijn teruggestuurd naar hun land van herkomst.

Teheran wordt al lang beschuldigd door de VS van het herbergen van al-Qaeda leden die na de aanvang van de Amerikaanse inval eind 2001 het land ontvluchtten. In een eerste reactie van een woordvoerder van Bush werd geëist dat de militanten werden overgedragen aan hun land van herkomst. De betreffende landen hebben volgens deze woordvoerder al om uitleveringen gevraagd.

Iran verklaart voor het eerst dat deze leden van al-Qaeda gerechtelijk zullen worden vervolgd. De westerse inlichtingendiensten zeggen dat Iran de veiligheidschef van al-Qaeda, de Egyptische Saif al-Adel, vasthoudt. Iran claimt diverse leiders van de terroristische beweging te hebben opgepakt. Iran weigert echter te vertellen om welke kopstukken het gaat.