Bridgen voor blinden

Vanaf eind januari is het voor blinden en slechtzienden mogelijk om een cursus bridgen te volgen via e-mail. Mau Cohen, bridgedocent en schrijver van bridgeboeken, is de initiatiefnemer van deze cursus. Daarbij werkt hij samen met de Nederlandse Bridge Bond en de Vlaamse Bridge Liga.

De cursussen van Cohen blijken een groot succes. Dat blijkt uit het feit dat mensen soms 200 kilometer reizen om een cursus bij te wonen. Al in 1994 begon Cohen met bridgecursussen voor blinden en slechtzienden in het Brabantse Rijen. Het leek hem een uitstekende manier om deze mensen uit hun isolement te halen.

Afgelopen zomer heeft Cohen via deze manier als proef een cursus gegeven aan een blinde vrouw. Cohen zegt dat de vrouw alles gemakkelijk oppakte en zich elke week weer verheugde op de volgende les. Dit bood goede vooruitzichten voor de blinden en slechtzienden die ge´nteresseerd zijn in deze manier van leren.

BridgeEr zitten natuurlijk een hoop voordelen in het geven van cursussen via e-mail. Men hoeft 's avonds niet meer de straat op, maar de cursisten kunnen ook in hun eigen tempo alles volgen. Het enige wat men nodig heeft is een computer en een leesprogramma. De aanvang van de cursus is eind januari. De cursus is beschikbaar voor zowel Nederlanders als Belgen.

Cohen denkt dat zijn cursussen via e-mail binnen korte tijd wereldwijd populair zullen worden. Buitenlandse blindenorganisaties tonen erg veel belangstelling. Bridge wordt immers over de hele wereld gespeeld met dezelfde spelregels.