Bush wil meer geld voor terrorismebestrijding

Bush Donderdag heeft president George Bush voorgesteld het bedrag voor de bestrijding in eigen land op te schroeven met tien procent. Hiermee komt het totaalbedrag dat Washington uitgeeft aan de eigen binnenlandse veiligheid uit op meer dan dertig miljard euro.

Volgens analisten heeft Bush de uitspraak gedaan om kiezers te trekken. Verder nam hij bij de uitspraken de tijd om zijn oorlog tegen Irak te verdedigen: "We zullen ons thuisland beschermen. De beste manier om Amerika te beschermen is echter in het offensief te gaan, in het offensief te blijven en de terroristen ter verantwoording te roepen." Ook zeggen analisten dat Bush hiermee reageerde op de kritiek uit de democratische hoek. Zij wilden namelijk meer geld vrijmaken voor rampenbestrijders waaronder politie, brandweer en medisch personeel.

Van de nieuwe verhogingen lijkt met name het ministerie van Justitie te profiteren. Haar budget voor het bestrijden van terrorisme stijgt met 19 procent en komt hiermee op een totaalbedrag van 2,6 miljard dollar.