Aldi ontslaat klokkenluider

Meki, NLBADBOY, denieuweburen, djkoelkast en Thidjs hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Duitse discounter Aldi heeft gisteren een chauffeur op staande voet ontslagen na uitspraken in het Radio 1-journaal. De chauffeur, Willem van de Broek, blikte vooruit en reageerde op de Zembla-reportage over de Aldi. Dit kon volgens de Duitse prijsvechter niet door de beugel en Van de Broek werd op staande voet ontslagen.

Volgens vakbondsbestuurder Maria Siegmond waren de omstandigheden geschetst in de reportage nog vrij rooskleurig. Naar eigen zeggen wordt er meerdere keren per week bij haar geklaagd over de zware arbeidsomstandigheden. Van de Broek was al voorzitter van een belangenvereniging die pleitte voor het verlichten van de arbeid.

Siegmond zegt ook dat met de Aldi niet valt te praten, omdat ze een erg gesloten cultuur onderhouden. De hoge lonen zouden de enige reden zijn dat mensen bij de discounter blijven werken. Van de Broek en de vakbonden zullen het geschil echter niet naast zich neerleggen en naar de rechter stappen. De Aldi vestigde zich dertig jaar geleden in Nederland en heeft inmiddels een marktaandeel van bijna tien procent.