Microsoft zet alles op het spel

Microsoft Developer DaysMicrosoft zet alles op alles om van de nieuwe Windows Longhorn hét nieuwe besturingssysteem te maken, aldus Lenn Pryor van Microsoft tijdens zijn presentatie op de Developer Days 2004 conferentie in Den Haag. Microsoft heeft het grootste budget ooit gereserveerd voor de marketing en lancering van Longhorn. Pryor melde ook nog dat als Longhorn mocht mislukken Microsoft in flinke financiële problemen zou komen.

Windows Longhorn
Windows Longhorn

De overgang naar Longhorn is groter dan de overgang naar Windows 95 destijds. Longhorn is van de grond af opnieuw opgebouwd, omdat de gebruiker door technologische vooruitgang anders met computers omgaat. Om de gebruiker beter van de computer gebruik te laten maken is Longhorn gebouwd op drie pilaren: WinFS, Indigo en Avalon.

WinFS
Een van de grootste veranderingen is het zogenaamde 'storage subsystem', genaamd WinFS. De reden van de ontwikkeling van WinFS is dat men door de enorme groei van de hoeveelheid data anders tegen gegevens aan is gaan kijken en dat het zoeken naar gegevens steeds lastiger is geworden. De huidige benadering van gegevens is niet meer toereikend.

WinFS zorgt dat alle bestanden en hun inhoud in een relationele database worden opgeslagen. Daardoor kan data op meerdere manieren worden gecategoriseerd en er kunnen relaties tussen verschillende dataobjecten (bijvoorbeeld bestanden) worden aangebracht. Verder wordt het vereenvoudigd om data voor meerdere softwareapplicaties beschikbaar te maken. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan één enkel adresbestand voor al je software, al dan niet van microsoft.

Indigo
Indigo is het nieuwe communication subsystem, dit systeem zorgt voor de communicatie tussen de gebruiker en webapplicaties. Met Indigo zal het bijvoorbeeld mogelijk te zijn om gebruik te maken van webapplicaties, terwijl men niet verbonden is met het web. Dat houdt in dat data die verstuurd moet worden naar een webapplicatie wordt opgespaard totdat men wel is verbonden met de webapplicatie. Dit zal standaard functionaliteit worden binnen Longhorn.

Avalon
Avalon is de nieuwe grafische engine van Windows. Avalon maakt het mogelijk om eenvoudig eenduidige User Interfaces te maken. Met behulp van de nieuwe Xaml presentatie taal, een soort HTML, kunnen eenvoudig objecten op het scherm worden getoond. Zo kan bijvoorbeeld een button, plaatje, videobestand of een invoerveld met behulp van een paar regels code geanimeerd worden.

Naast Longhorn werden er op de Developer Days 2004 ook nog presentaties gegeven van Yukon, de opvolger van SQL-server en van Visual Studio Whidbey, de vernieuwde versie van Visual Studio.NET.

Visual Studio.net logo
Visual Studio.net logo

Windows Longhorn zal pas in 2006 op de plank liggen, Whidbey zal nog dit jaar worden uitgebracht.