Nieuwe drug duikt op in Centraal AziŽ

DrugsEr is een nieuwe drug opgedoken in Centraal AziŽ, een drug die volgens deskundigen sterker en verslavender is dan heroÔne. "China white" heet het middel, wat vanuit de bergen van China naar AziŽ wordt gesmokkeld.

China white, op straat ook bekend als "Crocodile Snow Powder" of "Egg White", wordt gemaakt van fentanyl, een verdovend medicijn dat ongeveer 100.000 keer sterker is dan morfine. Volgens gebruikers is het gemakkelijk verkrijgbaar in Tasjkent, de grootste stad van Centraal AziŽ. De autoriteiten spreken tegen dat het middel eenvoudig te verkrijgen is, zij zeggen tevens niet op de hoogte te zijn van het bestaan van China white.

De dosering van de drug is al gauw te hoog, hierdoor zijn er al gebruikers overleden na hun eerste injectie met China white. De drug dook overigens al eerder op in New York en Moskou, maar was tot op heden onbekend in AziŽ. Dit werelddeel is erg kwetsbaar voor de import van drugs: buurland China is een grote exporteur van synthetische drugs, terwijl opium, hasj en heroÔne uit Afghanistan komen.