'Meisjes jaarlijks controleren op besnijden'

Een onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam - uitgevoerd in opdracht van de ministeries van Sociale Zaken, Volksgezondheid en Justitie - stelt dat het voor Nederlanders en mensen die in Nederland verblijven, ook strafbaar moet worden hun dochters in het buitenland te laten besnijden. In ons land is het besnijden van vrouwen allang streng verboden, maar het is nog steeds mogelijk om met een meisje naar landen te reizen waar de verminking van de geslachtsorganen van vrouwen en meisjes wel is toegestaan.

Het rapport stelt dat er ook meer aan voorlichting gedaan moet worden aan allochtonen uit Somalië, Ethiopië en Egypte. De 'lichtste' vorm bij vrouwenbesnijdenis is het wegsnijden van de clitoris, bij de ernstigere vormen worden ook de kleine schaamlippen en zelfs de grote verwijderd.

Een aantal Tweede Kamerfracties vindt de voorgestelde maatregelen uit het rapport veel te zwak. Het felst reageerde de VVD, die met Ayaan Hirsi Ali zelf een Kamerlid in de gelederen heeft die slachtoffer is geworden van de barbaarse praktijken. De VVD wil dat alle meisjes die afkomstig zijn uit bijvoorbeeld Somalië, Sudan, Ethiopië en Egypte jaarlijks worden gecontroleerd door een arts.

Wanneer de familie van meisjes niet op de besnijdeniscontrole verschijnt, zouden ze moeten worden vervolgd, aldus VVD-Kamerlid Hirsi Ali. Juridisch kan dat lastig worden, omdat er op etnische afkomst geregistreerd moet gaan worden, maar het kabinet moet dan de wet maar zodanig veranderen dat dit mogelijk wordt, zo stelde Hirsi Ali.

-
Meer info over besnijdenissen bij vrouwen.