Kasparov neemt het op tegen Poetin

Een groep van bekende Russen heeft de handen ineen geslagen in hun poging de Russische president Poetin na 2008 uit het Kremlin te houden. De groep wordt geleid door de wereldberoemde schaker Gary Kasparov.

De liberalen vinden dat de democratische waarden worden bedreigd. "We weten dat we in de minderheid zijn, maar een minderheid één in zijn geloof dat de democratische waarden in Rusland worden bedreigd", aldus de groep in een verklaring. De groep kan naar eigen zeggen een herverkiezing van Poetin in maart niet voorkomen, maar heeft beloofd dat over vier jaar wel te doen.

Volgens de groep probeert Poetin als een tsaar de macht naar zich toe te trekken. Hij zou een te grote controle over het parlement en de media hebben en zou de resultaten van de laatste verkiezingen hebben vervalst.

De liberalen hebben in december een grote nederlaag geleden in de parlementsverkiezingen. De partij waar Poetin deel van uitmaakt kreeg meer dan 300 zetels in de Doema, waar de twee liberale partijen nauwelijks zijn vertegenwoordigd.