Rector Terra College bekritiseert minister

Rector van MiltenburgDe rector van het Haagse Terra College heeft op de laatste in een reeks plechtigheden ter ere van de vermoorde docent Hans van Wieren kritiek geleverd op de minister van Onderwijs, Maria van der Hoeven.

Meer dan duizend leerlingen, docenten en medewerkers van scholen in de regio namen in de Haagse Statenhal afscheid van Van Wieren. Op de bijeenkomst werd gesproken door burgemeester Deetman van Den Haag. Van bijna alle scholen uit de Haagse regio was een delegatie aanwezig, die vanwege de beperkte ruimte uit maximaal 50 personen mocht bestaan. Leerlingen lazen gedichten voor en rappers uit de Haagse Schilderswijk brachten het nummer 'Waarom' ten gehore. Tim Akkerman, zanger van de groep Di-rect, zong het nummer 'Why did it come to an end'.

Rector van Miltenburg van het Terra College uitte op de bijeenkomst kritiek op de minister van Onderwijs. Van der Hoeven had gezegd dat scholen uit angst voor hun imago problemen met leerlingen verzwijgen. "Ik had een bescheiden zwijgen en vragen en luisteren van haar verwacht," aldus Van Miltenburg. Volgens de rector discussieert men in Nederland te veel over regels in plaats van ze te handhaven. "En niet alleen de regels van de wet, maar ook de regels van opvoeden en samenwerken." Verder zei hij dat de politiek niet langer over meer geld voor het onderwijs aan zeer moeilijk opvoedbare kinderen moet praten, maar actie moet ondernemen.

Ook op de ouders van probleemjongeren had de rector kritiek. "Als ouders hun kinderen zonder ontbijt in de ochtend op straat zetten, tot diep in de nacht op laten, vergeten hun adreswijziging door te geven aan school, ondanks hun afsprakenbriefje niet verschijnen op de ouderavond, hun eigen werk laten voorgaan boven het schoolwerk van hun leerplichtige kinderen, het gebruik van alcohol en drugs toelaten of zogenaamd niet weten dat die gebruikt worden en het wel best vinden als hun kind wordt geschorst, dan staat elke school machteloos. Of je nu in Hardegarijp woont of in Den Haag."