Enorme dreun in Friesland door F-16

Nemaapje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een groot deel van Friesland is gisteravond om kwart voor negen een grote dreun te horen geweest, waarvan de ramen trilden. De klap werd veroorzaakt door een F-16 van de Brabantse vliegbasis Volkel, die tijdens een oefening door de geluidsbarriŤre vloog.

Verschillende mensen belden geschrokken naar de politie en naar de Leeuwarder vliegbasis. Daar gingen de vliegtuigen echter pas om half tien de lucht in vanwege de regen. Pas vanochtend bleek dat een F-16 uit Volkel, die op een hoogte van twee kilometer vloog, de oorzaak was. Het toestel vloog in de TMA-alfa oefenzone, een gebied boven de Noordzee en voor een deel boven het noordwesten van Friesland.

Volgens een woordvoerster is de piloot niet met opzet door de geluidsbarriŤre gegaan: "Dat kan aan de oefening liggen. Maar misschien had de vlieger ook wel een technisch mankement, waardoor hij even een te hoge snelheid heeft gekregen." Normaal gesproken mag een vliegtuig nooit door de barriŤre vliegen in verband met geluidsoverlast en vanwege milieuoverwegingen.