Betogingen tegen Franse ban hoofddoek

Protesten in Frankrijk tegen het hoofddoekverbod In Frankrijk en andere landen is vandaag opnieuw betoogd tegen een Franse wet, die het dragen van religieuze symbolen op scholen verboden maakt. In de Franse steden vonden de protesten onder streng politietoezicht plaats. Ook de Franse ambassades in het buitenland werden zwaar bewaakt. Zo werden er in Londen en Beiroet solidariteitsbetogingen gehouden door moslims.

De Franse regering wil een wet aannemen die het op school dragen van hoofddoekjes en andere zichtbare uitingen van geloof, zoals keppeltjes en kruisen, verbiedt. Afgelopen zomer stelde de Franse president Chirac een commissie in die onderzoek moest doen naar de haalbaarheid van het verbod.

Voorafgaand aan het onderzoek waren er een aantal verhitte debatten over het dragen van hoofddoekjes door moslimmeisjes, die via de media werden uitgevochten. Chirac gaf echter al aan de slotconclusie over te nemen van de commissie. Volgens president Chirac moeten kerk en staat in Frankrijk gescheiden blijven. Veel vrouwen die een hoofddoek dragen, vinden dat de nieuwe wet ingaat tegen de vrijheid van meningsuiting.

Met ingang van het volgende Franse academische jaar zal de wet worden ingevoerd. Daarbij wordt het dragen van alle religieuze symbolen verboden, dus ook joodse keppeltjes, kruizen en tulbanden verboden. Uit een opiniepeiling zou blijken dat zeventig procent van de Franse bevolking achter de wet staat.

De discussie over het dragen van hoofddoekjes vindt niet alleen meer in Frankrijk plaats. Ook in Duitsland en België vindt er een maatschappelijk debat plaats.