Bos: "Haal probleemjongeren uit onderwijs"

Het onderwijs moet niet meer belast worden met probleemjongeren. Dat vindt de politiek leider van de PvdA, Wouter Bos. Vrijdagavond zei hij In het tv-programma NOVA dat leerlingen, die constant problemen veroorzaken, niet van school naar school gestuurd moeten worden.

Bos is van mening dat het een beter idee is om de probleemjongeren uit het onderwijs te halen en voor ze jeugdzorg regelen. Mocht dat niet werken, dan moeten ze desnoods justitiële zorg krijgen, aldus Bos.

De moord op de Haagse conrector Van Wieren is volgens Bos geen incident. Hij ziet het onder meer als een gevolg van de integratieproblematiek. Iets wat premier Balkenende en minister van de Hoeven ook al aangaven. "Er zal meer moeten worden ingegrepen", aldus Van der Hoeven.

Nieuwe sociale kwestie
Bos zei in NOVA de moord, en vooral ook de daaropvolgende steunbetuigingen van de vrienden van Murat D. op het Terra College verbijsterend te vinden. "Dit kun je nu wel weer helemaal door gaan relativeren, zoals dat het kinderen zijn, maar daar had ik nu even geen boodschap aan."

De PvdA-leider gaf toe dat het niet goed zit met de integratie van grote groepen etnische minderheden in de maatschappij. Maar volgens Bos hebben alle partijen die de laatste tien, twintig jaar regeringsverantwoordelijkheid hebben gedragen, daar schuld aan. De tijd van vrijblijvendheid als het gaat om integratie en inburgering is ook wat de PvdA betreft voorbij. De integratie-problematiek noemde hij de "nieuwe sociale kwestie".