2003 recordjaar voor smeltende gletsjers

De gletsjers in Zwitserland zijn in het afgelopen jaar met een recordsnelheid geslonken. Zo zijn de gletsjers in de Zwitserse Alpen gemiddeld 150 meter kleiner geworden in 2003. Het smelten van het ijs is te wijten aan de globale opwarming van de aarde, een lange-termijn proces waar voorlopig nog geen einde aan lijkt te komen.

Volgens Zwitserse wetenschappers is het record van 2003 geen direct gevolg van de extreem hete Europese zomer in dat jaar. De totale inkrimping van de gletsjers geeft een indicatie van een klimaatverandering over een langere tijd. Europa`s bergketens hebben weliswaar behoorlijke ijskappen, maar deze ijskappen zijn in de laatste vijftig jaar alleen maar kleiner geworden.

Het meten van gletsjers is volgens wetenschappers van de Swiss Academy of Natural Sciences de beste manier om klimaatveranderingen in kaart te brengen. De klimaatveranderingen zijn het gevolg van luchtvervuiling door broeikasgassen als koolstofdioxide. Verwacht wordt dat de ijskappen de komende jaren nog verder zullen smelten.