Nieuwe DVD standaard krijgt voet aan grond

Het logo van de Blu-ray DiscDe twee grootste PC-fabrikanten ter wereld, Hewlett-Packard en Dell, hebben afgelopen maandag aangegeven dat ze de zogenaamde Blu-ray Disc zullen gaan ondersteunen. De Blu-ray Disc kan vier uur hoge definitie beeldmateriaal (HDTV) opslaan. HP geeft aan dat de Blu-ray Disc de meest consument vriendelijke en technische hoogstaande keuze voor de toekomst is. Dell meldt dat het een gemakkelijke keuze was aangezien de grote capaciteit van de Blu-ray Disc voor veel ruggesteun bij computer- en consumentenelektronica-fabrikanten zorgt. Ook de entertainmentindustrie laat zich niet onbetuigd.

Een Blu-ray Disc Speler
Een Blu-ray speler van Pioneer

De Blu-ray Disc is een gezamenlijke ontwikkeling van onder andere Philips Electronis, Hitachi LG Electronics, Sony en Thomson. De nieuwe DVD maakt gebruik van een blauwe laser, die een veel kortere golflengte heeft dan de nu gebruikte rode lasers. De data op een Blu-ray disk kan door die kortere golflengte veel dichter op elkaar geplaatst worden, doordat de laserstraal veel dunner is.

De ondersteuning van HP en Dell is een goede stap in de richting van een nieuwe standaard, maar er zijn meer kapers op de kust. Toshiba en NEC hebben ook een blauwe laser ontwikkeld. In november vorig jaar kregen zij al ondersteuning van het DVD Forum. Het DVD Forum is een samenwerkingsverband tussen 220 DVD bedrijven, waaronder elektronica- en mediabedrijven. De beslissing in de strijd om de nieuwe DVD standaard wordt verwacht als de Hollywood studios hun voorkeur aangeven. Het gesoebat om DVD standaarden is niet nieuw voor de DVD-markt, er zijn nu vijf verschillende rode laser standaarden op de markt.