Braziliaanse overheid stimuleert patatmobielen

e-leven noteerde voor ons het volgende en liet het ons via de newssubmit weten:

In Brazilië rijden al heel wat auto's op alcohol, maar men ontwikkelt er nu ook zogeheten 'biodiesel'. Braziliaanse automobilisten kijken er niet raar van op. Als je op alcohol kunt rijden, waarom dan niet op plantaardig frituurvet?

Luciano Oliviera (Universiteit van Rio de Janeiro): "Biodiesel is een brandstof die is gemaakt van plantaardige of dierlijke oliën. Het kan gewone dieselolie vervangen zonder dat daarvoor de motoren hoeven worden aangepast." In Rio de Janeiro wordt het nu uitgeprobeerd: zes vuilniswagens lopen op soja en op frituurvet waarin de frietjes van McDonalds zijn gebakken. De wagens worden daarom ook wel 'patatmobiel' genoemd.

Het zou zomaar kunnen dat heel Brazilië straks gebruik maakt van biodiesel. Het land heeft namelijk grondstoffen in overvloed; het produceert naast de VS de meeste soja ter wereld. De alcohol die in Brazilië uit suiker gewonnen wordt, kan goed worden gebruikt om de olie te verdunnen.

Rijden op biodiesel levert veel voordeel op. Oliviera: "Het vervangt fossiele brandstoffen en geeft minder milieuvervuiling. Het levert banen op en is goed voor de Braziliaanse economie. Want Brazilië importeert veel diesel." De regering steunt en stimuleert het project. Voor het eind van het jaar komen er belastingvoordelen voor Brazilianen die hun auto op biodiesel laten rijden.

Ook in Nederland is de brandstof al bekend. Het wordt sinds vorig jaar gebruikt in energiecentrales om elektriciteit op te wekken.