'EU-landen schenden mensenrechten'

In een rapport over mensenrechten, opgesteld door mensenrechtenorganisatie Amnesty International, worden de meeste EU-landen op de vingers getikt betreft hun mensenrechtenorganisatie. Van alle EU-landen zouden enkel Luxemburg en Nederland de mensenrechten niet schenden.

In het rapport, dat maandag werd gepresenteerd in Dublin ten gelegenheid van het Ierse EU-voorzitterschap, verwijt Amnesty de EU dat ze onvoldoende doen voor de rechten van de gevangenen op Guantanamo Bay. Ook worden landen afzonderlijk op de vingers getikt. Zo zou het Duitse uitzettingsbeleid niet deugen, mogen de Grieken geen stroomstoten meer gebruiken tijdens verhoren en handelen de Spanjaarden illegaal tijdens hun acties tegen de Baskische terreurgroep ETA. Groot-BrittaniŽ wordt zelfs 'ernstige schending van de mensenrechten' verweten in hun strijd tegen het terrorisme.

De directeur van Amnesty, Dick Oosting, vindt de situatie zorgelijk. Volgens hem moeten de Europese landen eerst naar zichzelf kijken voordat ze andere landen berispen. Ook stelt hij dat de mensenrechten steeds minder belangrijk worden binnen de EU. "De EU-mensenrechtenmachine lijkt stoom te verliezen", aldus de directeur.