VVD uit kritiek op OM-baas De Wijkerslooth

Joan De WijkersloothDe Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) heeft felle kritiek geuit op de baas van het Openbaar Ministerie. Volgens de VVD-Kamerleden Eric Balemans en Laetitia Griffith is procureur-generaal Joan De Wijkerslooth veel te ver gegaan met zijn uitspraken op tv over de zaak van de Nederlandse marinier, die verdacht wordt een Irakees te hebben gedood.

De VVD-Kamerleden willen van minister Donner van Justitie weten of De Wijkerslooth wel correct heeft gehandeld met betrekking tot de gedragscode van het Openbaar Ministerie, om terughoudend te zijn met publieke mededelingen in gevoelige zaken. De VVD'ers menen dat de OM-baas die code overtreden heeft.

De Irak-militair werd door het OM verdacht van moord, doodslag of dood door schuld. Hij werd vorige week op last van de rechter-commissaris vrijgelaten. Volgens zijn advocaat is er geen sprake van dat de marinier gericht zou hebben geschoten, en staat niet eens vast dat de gedode Irakees door zijn kogel getroffen is.

Eerder uitten de militairevakbonden ook veel kritiek op de handelswijze van het OM. En namens D66 sprak Kamerlid Bakker van ,,een enorme zeperd''.