Frankrijk ontsnapt aan gifaanslag

Volgens de Franse binnenlandse veiligheidsdienst (DST) zijn de Fransen ontsnapt aan een terroristische aanslag met chemische middelen. Dat blijkt na verhoor van zeven islamitische personen die afgelopen dinsdag werden gearresteerd. De familie van imam Chellali Benchellali uit Vťnissieux, een voorstad van Lyon, zou zich actief hebben bezig gehouden met het vervaardigen en bewaren van uiterst giftige stoffen. Het brein was Menad Benchellali, zoon van de imam.

Menad Benchellali heeft in Afghanistan een opleiding gekregen in het werken met gifgassen. Een broer van hem was ook een belangrijke persoon in de bende. Hij kreeg bij de vervaardiging van giftige stoffen de professionele hulp van een islamitische apotheker.

De inlichtingendiensten zeggen een hechte samenwerking te hebben geconstateerd tussen deze groep en een islamitische groep in Parijs. Deze werd in 2003 opgerold en was in het bezit van de uiterst giftige stof ricine. Uit de verhoren werd verder duidelijk dat de imam zijn hele familie had ingeschakeld voor de gewapende strijd tegen het westen.

Van de burgemeester van Vťnissieux mag de gebedsruimte van de imam Benchellali voorlopig op slot. Er zijn in het dorpje overigens veertien gebedsruimtes. Zaterdag protesteerden zo'n 200 moslims tegen het besluit van de burgervader, dat ze omschreven als 'religieuze discriminatie'.