[update] 'Isra?l wil vrede met Syri

De president van Israël Moshe Katsav heeft maandag op de radio zijn Syrische collega Bashar al-Assad uitgenodigd voor "serieuze vredesbesprekingen" in Jeruzalem. Hij zei: "Meneer Assad is welkom, maar er moeten vooraf geen voorwaarden worden gesteld."

Zondag zei de Israëlische premier Ariel Sharon al dat hij bereid is om de vastgelopen onderhandelingen weer op te pakken. In 2000 werden de vredesbesprekingen tussen Israël en Syrië afgebroken. Onderling kon men het niet eens worden over de Golanhoogte, een gebied dat de Israëli's in de Zesdaagse Oorlog op Syrië veroverde. Syrië wil het hele gebied terug, Israël wil slechts een gedeelte afstaan aan Syrië.

Sharon stelde één voorwaarde aan de onderhandelingen, namelijk dat Damascus ophoudt "steun aan terroristen" te geven. Israël verdenkt Syrië er al langer van de Hezbollah en de Palestijnen te steunen in hun strijd tegen het Joodse volk.

Update 12:28
President Assad van Syrië heeft de uitnodiging, om zonder voorwaarden vooraf vredesoverleg te beginnen, afgewezen. Hij noemt zo'n uitnodiging niet serieus.

Volgens Syrië moet Israël, als het echt vrede wil, reageren op het Syrische initiatief van vorige week, en niet zelf met een nieuwe uitnodiging zonder agenda komen.