[update] 'Isra?l wil vrede met Syri

De president van IsraŽl Moshe Katsav heeft maandag op de radio zijn Syrische collega Bashar al-Assad uitgenodigd voor "serieuze vredesbesprekingen" in Jeruzalem. Hij zei: "Meneer Assad is welkom, maar er moeten vooraf geen voorwaarden worden gesteld."

Zondag zei de IsraŽlische premier Ariel Sharon al dat hij bereid is om de vastgelopen onderhandelingen weer op te pakken. In 2000 werden de vredesbesprekingen tussen IsraŽl en SyriŽ afgebroken. Onderling kon men het niet eens worden over de Golanhoogte, een gebied dat de IsraŽli's in de Zesdaagse Oorlog op SyriŽ veroverde. SyriŽ wil het hele gebied terug, IsraŽl wil slechts een gedeelte afstaan aan SyriŽ.

Sharon stelde ťťn voorwaarde aan de onderhandelingen, namelijk dat Damascus ophoudt "steun aan terroristen" te geven. IsraŽl verdenkt SyriŽ er al langer van de Hezbollah en de Palestijnen te steunen in hun strijd tegen het Joodse volk.

Update 12:28
President Assad van SyriŽ heeft de uitnodiging, om zonder voorwaarden vooraf vredesoverleg te beginnen, afgewezen. Hij noemt zo'n uitnodiging niet serieus.

Volgens SyriŽ moet IsraŽl, als het echt vrede wil, reageren op het Syrische initiatief van vorige week, en niet zelf met een nieuwe uitnodiging zonder agenda komen.