Blair treedt af bij negatief rapport

Biologica had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Britse premier Tony Blair heeft gezegd af te treden als de commissie, die onderzoek doet naar de dood van de Britse wapenexpert David Kelly, een negatieve eindconclusie over hem trekt. Deze uitspraken deed hij in een interview met de BBC.

De commissie, voorgezeten door Lord Hutton, onderzoekt de zelfmoord van de kritische wapenexpert. Door Kelly zou de aandikking van het Irak-rapport uitgelekt zijn. Tegenstanders van Blair menen dat de Britse premier expres de naam van Kelly zou hebben verspreid als het 'lek', om hem zo in diskrediet te brengen. Blair houdt echter vol dat hij dit niet gedaan heeft. Ook heeft Blair gezegd dat hij het debat rondom de kwestie niet zal mijden.

Lord Hutton, de voorzitter van de commissie, heeft ondertussen geklaagd over de slechte informatie die hij van de Britse regering krijgt. Zo zou hij wel veel openbare documenten hebben gekregen, maar slechts weinig privédocumenten, die in de meeste gevallen ook nog 'karig en irrelevant' zouden zijn. Ook meldde hij in de Daily Telegraph dat nog veel transcripties van telefoongesprekken ontbraken.