'Verdrijving Saddam was eerste prioriteit'

Paul O'NeillDe regering Bush in ernstige verlegenheid gebracht, met de onthullingen van de voormalig minister van FinanciŽn onder Bush, Paul O'Neill. O'Neill was minister van FinanciŽn totdat hij in december 2002 aan de kant werd gezet, vanwege de onenigheid over voorgestelde belastingverhogingen.

De oud-minister deed deze en andere weinig vleiende uitspraken in zijn zojuist gepresenteerde boek "The price of loyalty". Hierin stelt hij onder meer "Vanaf het begin waren ze ervan overtuigd dat Saddam Hussein slecht was en dat hij moest verdwijnen. Bush was tijdens kabinetsvergaderingen als een blinde in een kamer vol doven." Ook zou de president niet open staan voor enig debat. Tevens claimde hij nooit enig bewijs van de aanwezigheid van massavernietigingwapens, dť reden tot inval in Irak, te hebben gezien. O'Neill deed z'n uitspraken tegenover een journalist van het CBS News.

Vanuit de regeringkringen werd er gelijk fel gereageerd op de uitspraken van de oud-minister. Volgens minister Evans van Handel gaat Bush een discussie juist niet uit de weg. "Tijdens overleg wil hij juist niets liever dan moeilijke vragen. Hij houdt van een pittig debat." Afgevaardigde Foley uit Florida stelde het nog duidelijker: "Sinds Julius Caesar heb ik niet zo'n staaltje verraad gezien. Het is een dolksteek in de rug."