Nieuwe programmering op 747 AM

De vijfde publieke radiozender 747 AM wordt geheel vernieuwd. Het station is nu 'horizontaal' geprogrammeerd. Iedere werkdag komen dus dezelfde programma's langs op dezelfde tijd. Op de zender zal nu vooral veel te horen zijn over 'lifestyle'.

Na het uitkomen van het McKinsey rapport stond het radiostation aan alle kanten ter discussie. Toch weet de zender te overleven. "Vorig jaar werd nog gesproken over een bezuiniging van 23 miljoen euro, dat had het einde van de zender betekend. Even later ging het om 16 miljoen. Uiteindelijk bezuinigen we nu 2,5 miljoen euro. Nog altijd een flink bedrag natuurlijk, maar ik vind het winst dat de betrokken omroepen hebben gezegd dat het goed is dat we zo'n zender hebben. Dat er wil is om te veranderen", zegt zendercoördinator Jan Westerhof.

In de nieuwe programmering zal de ochtend gevuld gaan worden met de met lifestyle gevulde programma's 'Dolce Vita' (KRO) en 'Plein Publiek' (NCRV). De RVU gaat met 'Dubbel O' een dagelijks magazine maken over opvoeding en onderwijs. Ook de Teleac is dagelijks te horen met 'Hoe? Zo!', een programma dat nauw aansluit op de actualiteit en probeert wetenschappelijke antwoorden te vinden op alledaagse vragen. Teleac draait, net als IKON en HUMAN, ook mee in de dagelijkse talkshow over politiek en cultuur: 'Desmet Live'.

De VPRO vult de avond met het programma 'De Avonden'. De dag op 747 AM wordt afgesloten met een herhaling van het Radio 1 programma 'Met oog op morgen' tussen 0:00 en 01:00 uur.

Met de nieuwe programmering hoopt Westerhof dat de luistercijfers zullen stijgen. "Er is een aantal slecht beluisterde programma's, die het gemiddelde helaas nogal omlaag trekken. Maar die gemiddelden geven een vertekend beeld. Dolce Vita en Plein Publiek halen dagelijks bijvoorbeeld zo'n vijftigduizend luisteraars. En de programma's van de EO in het weekeinde zitten boven de honderdduizend."

De hele programmering is overigens hier te vinden.