Helderste ster in melkweg ontdekt

Tim Kraayvanger en jbmeijer hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wetenschappers hebben een enorme ster ontdekt, die niet met de huidige theorie hoe sterren ontstaan verklaard kan worden. De ster was al eerder ontdekt in 1990, maar werd toen gecategoriseerd als een kortlevende blauwe ster en dat het ongeveer een miljoen keer de massa van de zon was. Door nieuwe observaties met geavanceerdere apparatuur van het Palomar Observatorium in Californië en de Cerro Tololo Inter-American Observatory in Chili, blijkt dit toch anders te zijn. Dit hebben astronomen maandag gemeld.

De ster, LBV 1806-20 is vijf tot veertig miljoen keer helderder dan de zon, heeft minstens 150 keer meer massa, en is minstens 200 keer groter in diameter. De ster bevindt zich 45.000 lichtjaar van de Aarde aan de andere kant van de melkweg, en ondanks stofwolken haalt 10 procent van haar infrarode licht de aarde.

De nieuwe hoge-resolutiefoto's sluiten een eerdere theorie uit: dat de ster misschien een cluster van kleinere sterren was. Het kan misschien wel een dubbelster of trippelster zijn, aldus Dr. Eikenberry. Als het wel een enkele ster is kan het niet volgens de gebruikelijke manier ontstaan zijn: Een wolk waterstof dat onder invloed van zwaartekracht instort, opwarmt, en een kernfusie van waterstof in helium op gang brengt: De ster.

Mogelijk is de ster ontstaan door supernova's die nabijgelegen gaswolken deden instorten. "We hebben nog nooit zoiets als dit gezien", zegt Dr. Eikenberry.


De zon in vergelijking met LBV 1806-20