Job Cohen "ideale man" in Amsterdam

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Halverwege zijn ambtsperiode wordt Job Cohen alom gewaardeerd door de Amsterdammers. De burgemeester krijgt als rapportcijfer gemiddeld een 7,2. Bovendien zijn er in de stad geen vastomlijnde groepen te vinden die Cohen een onvoldoende geven. Tweederde van de Amsterdammers vindt het motto "de boel een beetje bij elkaar houden" goed gekozen.

Als Cohen mee zou doen aan een burgemeestersverkiezing, zou de helft van de bevolking zeer waarschijnlijk achter hem staan en nog een kwart misschien. Meer dan 91 procent van de Amsterdammers kan uit zichzelf de naam van hun burgemeester noemen. Dat is een erg hoog percentage. Toen hij net aangetreden was, kreeg Cohen nog veel kritiek omdat zijn ambitie pover zou zijn. Sommige opinieleiders verwijten hem dat hij te veel praat en te weinig doet. De meeste Amsterdammers zijn het hier echter niet mee eens.

"Cohen is een soort Volkswagen Golf"

Volgens Jeroen Slot van het Bureau Onderzoek en Statistiek (O + S) heeft Cohen "een zeer stevige positie in de stad". Het bijzondere is dat Cohen door alle mogelijke groepen in de bevolking gewaardeerd wordt. "Hij is een soort Volkswagen Golf: populair in elk marktsegment," aldus Slot.

O + S verrichtte in opdracht van het Parool een steekproef onder meer dan vijfhonderd Amsterdammers. Het merendeel van de mensen die Cohens voorgangers, Schelto Patijn en Ed van Thijn, kennen, heeft een hogere pet op van Cohen. In eerdere ambtsperiodes is dit soort onderzoeken niet verricht, maar het lijkt erop dat Cohen ongekend populair is voor een zittende burgemeester. "Kennelijk heeft men het gevoel dat de stad nu iemand als Cohen nodig heeft," legt Slot uit. "Iemand die boven de partijen staat en een rustige uitstraling heeft. Cohen heeft het vermogen mensen te binden en toch streng op te treden." Volgens politicoloog Philip van Praag is Cohen "op dit moment de ideale man".