Ruim 700 mensen bij herdenking Volendam

Simeon herschreef en submitte het volgende bericht:

De herdenkingsdienst van de nieuwjaarsbrand in café De Hemel in Volendam is door ruim zevenhonderd mensen bijgewoond. Bij de brand op 1 januari 2001 verloren veertien jongeren het leven en raakten ongeveer driehonderd bezoekers gewond. De herdenkingsdienst werd gehouden in de Mariakerk in Volendam.

Burgemeester W. van Beek wees tijdens de dienst op het belang om de ramp te blijven herdenken. "Menselijkerwijs willen we deze herinneringen zo snel mogelijk vergeten. Herinneringen zijn echter ervaringen die niet willen wijken. We moeten als gemeenschap proberen elkaar tot troost te zijn en wanhoop en verdriet herkennen en erkennen. Dit kan door kracht en bemoediging maar soms ook door woordeloze stilte."

Er werd tijdens de herdenking door pastoor J. Noë gevraagd om een snelle oplossing voor het pand waar café De Hemel was gehuisvest. Hierbij wees de pastoor op een vergelijkbare ramp in een discotheek in het Zweedse Göteborg. Het pand is daar een herdenkingsplek geworden. Bij de verwerking hebben de slachtoffers en nabestaanden daar veel baat bij, aldus Noë.

De voorzitter van de jongerenafdeling van de Belangenvereniging Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam (BSNV), J. Zwarthoed, sprak namens de slachtoffers. Een slachtoffer van de ramp, M. Smit, droeg hierna een gedicht voor bij het herdenkingsmonument op de Dijk in Volendam. Vervolgens was er een bloemenlegging. De stoet hield tot slot stil bij het monument op de katholieke begraafplaats waar de jongeren die omkwamen bij de brand zijn begraven. Ook hier heeft men bloemen gelegd.