[update] 'Integratie mislukt door de PvdA'

Gurkie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het is de schuld van de PvdA dat de integratie in Nederland is mislukt, dat zegt VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen vandaag in een interview met de Telegraaf.''Je hebt kunnen zien welke ramp er zich heeft voltrokken, doordat er in het verleden geen grenzen aan de immigratie zijn gesteld. Dat is een vals soort tolerantie die ik bij de PvdA aantref. En kijk waartoe dat beleid heeft geleid: veel kansarme allochtonen, terreur, anti-joodse gedragingen in de hoofdstad en rampen bij de integratie van allochtonen in de grote steden''.

Wat betreft het huidige debat over integratie mist Van Aartsen leiderschap bij Wouter Bos. ''Ons voorstel om de islamitische scholen aan te pakken omdat zij de integratie niet bevorderen, kon eerst wel op steun van de PvdA rekenen. Maar vervolgens zijn ze weer afgehaakt en beschuldigt Bos de VVD ervan anti-islam te zijn. Dat vind ik dus echt een valse en lage beschuldiging van hem. Wij hebben juist een enorme bewondering voor de Arabische cultuur. De koran predikt verdraagzaamheid. Maar de islamitische scholen worden misbruikt om kinderen niet te laten integreren''.

In het interview krijgt ook oud-PvdA fractievoorzitter Jacques Wallage er flink van langs. Wallage, nu burgemeester van Groningen, stuurde Van Aartsen onlangs een brief waarin hij stevig tekeerging tegen het optreden van VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali. ''Wallage is altijd al een grote bestrijder geweest van onze opstelling in het integratiedebat. Hij staat voor de geest van een multiculturalist. Maar dat is juist niet sociaal en helemaal niet in het belang van immigranten, hun kinderen en Nederland. Ik viel echt van mijn stoel toen ik hoorde dat Wallage zei dat Hirsi Ali's optreden juist leidt tot agressie in de samenleving. Tegen Wallage zou ik daarom willen zeggen: heb je je ogen wel open?''.

Update 18:10

Reactie Bos: Wouter Bos vindt het ''een bizar verwijt", van VVD-fractievoorzitter van Aartsen dat de PvdA de reden zou zijn dat de integratie mislukt is. Volgens Bos heeft de VVD de laatste 35 jaar meer regeringsverantwoordelijkheid gehad dan de PvdA. ''Ik vraag me dan af wat al die VVD-ministers hebben zitten doen.''

Bos reageerde vandaag op de uitlatingen die Van Aartsen in de Telegraaf liet optekenen. Hij zei ook dat hij de VVD geen anti-islam partij vindt. ''Wel vraagt ik me af waarom de VVD alleen het islamitisch onderwijs wil aanpakken en niet andere scholen in het bijzonder onderwijs''.

Met de brief over Ayaan Hirsi Ali, die voormalig PvdA-fractievoorzitter Wallage aan de VVD stuurde, is Bos ongelukkig. In de brief, die geschreven werd op papier met het wapen van de 'Burgemeester van Groningen', trok Wallage een parallel met de joodse gemeenschap in Groningen, die in de tweede wereldoorlog door de vervolging grotendeels 'vernietigd' is. "Hij had zich niet met interne VVD-zaken moeten bemoeien", zo zei Bos vandaag. Hij neemt ook afstand van de inhoud van het schrijven van Wallage, wat hij kwalificeerde als '''buitengewoon onverstandig.''