Kans op virus op nieuwste mobiele telefoons

Simeon had ons via de newssubmit het volgende herschreven bericht te melden:

Na je computer is nu ook je mobieltje een mogelijk doelwit geworden van virussen. De nieuwe generatie van mobiele telefoons kan met een virus worden besmet wanneer de gebruiker data van het internet downloadt. Deze virussen kunnen gegevens vernietigen of aanpassen of het toestel ontregelen. Ook kan het virus het toestel automatisch naar (betaalde) 0900-nummers laten bellen. Men loopt vooral risico een virus te krijgen als men van onbekende aanbieders data, bijvoorbeeld gratis spelletjes, downloadt.

Volgens KPN zijn in Europa nog geen virussen gesignaleerd. In het technologisch vooroplopende Japan is dit al wel gebeurd: klanten van een telecombedrijf ontvingen een bericht op hun telefoon, waarna het toestel bevroor of automatisch het alarmnummer ging bellen.

Hoewel in Nederland nog geen sprake van direct gevaar is KPN wel in gesprek met partijen om te bekijken hoe mobiele telefoons kunnen worden beschermd. Een woordvoerder van KPN: "Maar we volgen de ontwikkelingen, want misstanden willen we graag voor zijn". Wel duidt hij op de verantwoordelijkheid van de klant: "Op internet let je ook op wat je downloadt."