Tentoonstelling naakte Barbiepop toegestaan

spambam had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het hof van beroep in San Francisco heeft de Amerikaanse kunstenaar Tomas Forsythe gisteren toestemming gegeven foto's te maken van naakte Barbiepoppen en deze tentoon te stellen. Volgens het oordeel van het hof valt deze activiteit onder het recht van vrijheid van meningsuiting.

Mattel, producent van de Barbiepoppen, klaagde Forsythe in 1999 aan, omdat de fotoserie een slechte invloed op de verkoop van de poppen zou kunnen hebben. In de serie zijn naakte Barbies te zien die bedreigd worden door ouderwetse keukenmachines. Tevens worden er in tortilla gewikkelde poppen getoond, die met saus overgoten in een ingeschakelde oven liggen. Ook zijn de Barbiepoppen te zien in andere absurde of seksueel geladen situaties.

Het hof was het eens met een eerdere uitspraak van een lagere rechter, dat het in de fotoserie gaat om toegestane satire en parodie. Forsythe verklaarde dat de Barbiepop een cultuur symboliseert waarin de vrouw tot object wordt gemaakt en door een met perfectie geobsedeerde schoonheidscultus onzeker wordt gemaakt. Volgens de drie rechters is de Barbiepop dan ook 'rijp voor commentaar uit de samenleving'.