Saddam verduisterde 40 miljard dollar

App3l stuurde de FP-crew via de newssubmit een herschreven bericht, waarvoor onze dank!

Irak Vandaag is bekend geworden dat Saddam Hussein de Amerikanen van informatie heeft voorzien over verborgen wapendepots en geld dat hij zich had toegeŽigend, toen hij president van Irak was. Het zou hierbij gaan om in totaal veertig miljard dollar. Dat meldde een lid van de Iraakse interim-regering vandaag, Iyad Allawi.

Saddam vertelde de Amerikanen onder meer dat het geld is overgemaakt naar bankrekeningen van fictieve bedrijven in onder meer Zwitserland, Japan en Duitsland. Verder gaf Saddam aan de ondervragers namen van personen die de rest van het geld voor hem bewaren. "Bovendien weten die personen waar de wapens momenteel zijn", aldus Allawi.

Sinds zijn aanhouding wordt Saddam voortdurend ondervraagd. De Amerikanen beschouwen hem als een zeer belangrijke informatiebron. Zo proberen de Amerikanen er achter te komen of er directe verbanden bestaan tussen Saddam en het gewelddadige anti-Amerikaanse verzet in Irak. Na Saddams arrestatie worden nog altijd veel aanslagen gepleegd in Irak.