'Illegalenformulier' A'dam leidt tot klachten

syl68 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Amsterdam hebben veel mensen bij de politie geklaagd over een formulier, dat op 200.000 adressen is bezorgd, waarin wordt opgeroepen om aangifte van illegalen te doen.

In een officieel aandoend schrijven op een roze kaartje in een envelop staat de tekst: Belangrijke Informatie: afkomstig van de organisatie 'Regoned', Registratie Orgaan Nederland. Op het bijgaande formulier staat te lezen: Regoned is bezig met een inventarisatie van illegalen in Nederland. ,,Ook als u niet illegaal bent, wijzen wij u erop dat u dit formulier dient te retourneren''. De vragen gaan onder meer over het aantal illegalen die men kent in de omgeving. Ook kunnen mensen melden dat zij vermoeden dat iemand in de buurt illegaal is.

Het hele schrijven is een kunstproject, dat wordt gesteund door het Amsterdamse Fonds voor de Kunst. Met het enqueteformulier willen de kunstenaars het vraagstuk van de illegalen nadrukkelijker op de agenda zetten. Volgende maand presenteren de kunstenaars de resultaten in een debat over illegale vluchtelingen in cultureel centrum De Balie.